Ana Sayfada Dönüşümler Nasıl Arttırılır?

Hayatınızda amaçlarınız ve hedefleriniz vardır; zengin olmak, kilo vermek, mutlu olmak gibi. Bunların görecelikleri üzerinde vakit kaybetmezsek, her birine ulaşmak için bazı adımları uygulamamız gerektiğini biliriz. Kilo vermek için, spor yaparsın, düzenli beslenirsin; zengin olmak için para kazanırsın falan filan diyebiliriz.

Web siteniz için de durum aynı, önce hedefler koymalı ardından da bu hedeflere ulaşma doğrultusunda stratejiler izlemelisiniz.

Websitenizin hedefleri nelerdir?

Satışları arttırmak, müşteri sayısını arttırmak, sayfada kalma süresini yükseltmek, iletişim bilgisi toplamak, müşteri başına düşen sipariş miktarını arttırmak, e-kitap indirtmek, uygulama indirtmek, üye sayısını arttırmak, daha sayabilirim siz kaptınız ama ana fikri. Bu hedefleri koymanın ardından da, hedeflere nasıl ulaşabileceğimiz konusunda kafa yorup alakalı metrikleri çıkarıyoruz.

KPI ( key performance indicator ) yani “anahtar performans göstergeleri” kavramına da değinmek istiyorum burada. Satışları arttırmak istiyorsak örneğin, KPI’larımız; siteye gelen kullanıcı sayısını arttırmak, sepete eklenen ürün sayısını arttırmak ve sitede kalma süresi gibi metriklerden oluşabilir. Ardından da bu KPI’ları yükseltecek bir yol haritası çizilir.

Websitenizin hedefleri nelerdir

Ana Sayfaya Gelen Trafiği Inceleyin

İlk adım ana sayfaya gelen trafiği analiz etmektir. Sitenize ilk defa gelen kullanıcıların bir kısmını ana sayfanızda karşılarsınız ve doğru mesajı vermek için bir çok kısa bir süreniz vardır. Ana sayfaya kocaman bir satın al butonu koyarsanız, daha kullanıcı hizmetinizi/sağladığınız katkıları çözemeden ondan aksiyon istemiş olursunuz.

Ana sayfaya gelen kullanıcıları, aşağıdaki kriterler çerçevesinde inceleyebilirsiniz.

  • Yeni kullanıcı / Tekrar gelen kullanıcı
  • Cinsiyet
  • Yaş
  • Kaynak: Organik / Search / Referral / Social Media

Ana Sayfaya Gelen Trafiği Inceleyin

Klasik CTA Butonlarından Çekinin

CTA ( Call to Action) butonları; satın al,indir, incele tarzı kullanıcıları dönüşüme yönlendiren butonlardır. Eskiden devasa satın al butonları kullanılıyordu dört bir yanda fakat artık trend deneme sürümlerine ve ilk etapta kullanıcı verisi toplamaya kaydı.

Yapacağımız şey ise çok basit; dürüst ve ilgi çekici bir CTA butonu eklemek. İdeal örneği aşağıda Dropbox ana sayfasında görebilirsiniz. Try Free butonu bile eskide kaldı; Try free for 30 days, Test for 14 days gibi butonların devasa şirketlerin devasa A/B testleri sonucunda en iyi geri dönüşü sağladıkları kanıtlanmıştır.

Ana Sayfada Dönüşümler Nasıl Arttırılır

Elbette deneme sürümünü babamızın hayrına vermiyoruz, buradan sonra yapacağımız şey düzenli bir mail serüveni oluşturmak. Bu bir aylık süreçte ürünü tanıtan ve tavsiyeler veren düzenli bir mail stratejisi oluşturuyoruz. Deneme sürümünden sonra da teşekkürler ürünü kullandığınız için, alın size %20 indirim diye patlatıyoruz.

Peki yarıda bırakanlar ne oldu?

Bu arkadaşların da mail datalarına sahibiz ve çoktan Google Analytics ve Adwords tarfında özel hedefleme kitleleri oluşturduk. 30 gün kullanıp bırakana X reklamını, hesap açıp da hiç girmeye Y reklamını gösterip ufak bütçeler ile remarketing ve retargeting kampanyalarımızı salıyoruz üstlerine. Sitemizdeki davranışlarına ve 30 günlük sürece topladığımız kişisel ve davranış verilerine göre çok spesifik reklam stratejileri uygulayarak deneme sürümünü kullanan kişileri elbet paşa paşa siteye tekrardan getirip ürünü satıyoruz.

Aşağıda örnek olması amacıyla 3 tane beğendiğim CTA tasarımı ekledim.

 

Ana Sayfada dönüşüm oranları Ana Sayfada dönüşüm oranları Ana Sayfada dönüşüm oranları

İçeriği Paylaşmaya Ne Dersin?

Burag Hançer

Usanmadan yapılan hatalar, çıkarılan onlarca ders ve bu süreçte gelişen bakış açılarım. İşte size Yirmilerim... Beni 3 dakikada tanımak için linke tıkla! Aşağıdaki sosyal medya hesaplarımdan da maceralarımı takip edebilirsin :)

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments