E-ticaret Sitelerinde Kullanıcı Yorumları
Yazı İçeriği
İncelediğim ve raporladığım yüzlerce site içerisinde tek bir değişmez unsur vardır ve bu, sitelerde kullanıcı yorumlarının ne kadar çok dikkat çektiğidir. Sayfanın herhangi bir köşesinde tıklama yağmuru var ise veya ısı haritası alev gibi yanıyor ise bilin ki kullanıcı yorumları kısmıdır bu, ister e-ticaret sitelerinde kullanıcı yorumları olsun isterse hizmet sektöründen bir sitenin ana sayfadaki müşteri yorumları olsun.
İlk çağlardan kalma bir alışkanlıktır bu, çağlar boyu form değiştirmiş olsa da kökeni “social proof” kavramına dayanmaktadır. Balık almaya gidip de, diğer müşterilerin aldıklarına göz atmak ve kafamızda tazelik, bayatlık kavramlarını diğer müşterilerin satın alma davranışlarına göre kurgulamak veya komşunun çocuğunun bisikletine bakıp ona göre çocuğumuza satın almak gibi davranışlar insanların vazgeçilmezidir.
İnternette de durum aynıdır, aradığınız servisi veya ürünü daha önce kullanan birileri var ise bu görüşler kullanıcılar için büyük önem taşırlar. Ne yazık ki bu konuya hak ettiği önem verilmiyor ve siteler sahte beş yıldızlı “çok güzel ürün, çok memnun kaldım” yorumları ile dolduruluyor hatta bir çoğu yorumsuz bir başına bırakılıyor ürünlerin. Müşteri yorumları olabildiğince gerçekçi, samimi ve pozitif olmalıdır. Otomatik beş yıldızlar ile kandırabileceğiniz kullanıcıların sayısı her geçen gün azalıyor bu yüzden karanlık taktikleri bir kenara bırakıp müşterilerinizi yorum yapmaya teşvik etmelisiniz.
Gururla link vererek bir örnek göstermek istiyorum kullanıcı yorumları hakkında. Girlmeetsdress, kadınlar için yapılmış bir giysi kiralama sitesidir. Kullanıcıların, ürünlerin altına giysileri giyerken çektirdikleri resimleri paylaşmak ise bir kültür haline gelmiştir bu sitede ve başarısının bir kısmını bu etkileşime borçludur.
http://www.girlmeetsdress.com/
Sırf e-ticaret siteleri için değil bütün hizmet siteleri için geçerlidir müşteri yorumlarının önemi. Bir hizmet veriyorsanız daha önce çalıştığınız firmalar, kazandığınız başarılar ve müşterilerin sizler hakkındaki yorumları paha biçilmezdir.
Kullanıcı Yorumları İstatistikleri
Oradan buradan istatistik topladım sizler için.
- Kullanıcıların 79%’u kullanıcı yorumlarına kişisel yorumlar kadar güveniyorlar. BrightLocal
- Kullanıcıların 90%’ı ürün yorumlarının satınalma kararlarını etkilediğini itiraf ediyorlar. Marketing Land
- Her ürün için 50 veya daha fazla ürün yorumu, site dönüşüm oranını 4.6%’a kadar arttırabiliyor. Reevoo
- Kullanıcıların 63%’ü yorumu olan bir ürünü almaya daha çok yatınlar. iPerceptions
Hiç grafik bulamadım, Japon bayrağını Pie Chart kıvamında yerleştiriyorum buraya…
E-ticaret Sitelerinde Kullanıcı Yorumları ve SEO
Pozitif yorumlar diğer kullanıcıları ürünleri almaya teşvik ederken, ürün sayfalarına düzenli yorum girilmesinin de SEO ve Kullanıcı Deneyimi açısından bir çok katkısı vardır.
- Bir sayfa ne kadar sık güncellenir ise Google botları da sayfayı daha sık ziyaret etmeye başlar, sonuç olarak SEO açısından sayfalarınızın değeri artar. Bu içeriklerin doğal bir şekilde kullanıcılar tarafından üretilmesi de oldukça değerlidir.
- Ürün sayfalarına farklı yorumların girilmesi, benzer ürün sayfalarınızı içerik açısından birbirinden farklılaştırarak duplicate content hatası almanızın önüne geçer.
- Bir saydaki kod ve içerik oranı SEO açısından dengeli olmalıdır, tüm yorumlar içerik sayılıp yüksek miktarda kod içeren sayfalarınızı dengelemenizi sağlar.
- Kullanıcı yorumlarını sitenize doğru formatta eklediğiniz taktirde Rich Snippet sonuçlarında çıkarak, sonuçlarınızın tıklanma oranlarını arttırabilirsiniz.
E-ticaret Sitelerinde Kullanıcı Yorumları Taktikleri
E-ticaret sitelerinde ufak tefek taktikleri var elbette bunun, puan sistemi bir tanesi. Site içinde yaptıkları aksiyonları puanlar ile ödüllendirip bu puanlar ile ürün satın almalarını sağlayabilirsiniz. Diyelim hiç yorum yapılmamış bir ürüne yorum yaparlar ise 200 puan diğer bir ürüne yorum yaparlarsa 50 puan gibi bir sistem oturtup hevesli pozitif ürünler ile doldurabilirsiniz. Bu taktiği uygulayan giyim sitelerinde yorumsuz ürün görmeniz pek de mümkün değildir, şaşırtıcı bir şekilde rastgele insanları değil de ürünü alıp kullanan kişileri yorum yapmaya teşvik ediyor bu yöntem. Tabi ki yorumların kontrolünü belli kurallar çerçevesinde yapmanız gerekiyor.
Bir başka yöntem ise alışveriş ardından belirli bir süre sonra kullanıcılara mail atılıp ürün hakkında yorum yapmasını rica etmektir. Sağlam bir alt yapı sayesinde ürünün sevk süresini hesaba katmak ve bu doğrultuda mailleri otomatikleştirebilirsiniz.
Usanmadan yapılan hatalar, çıkarılan onlarca ders ve bu süreçte gelişen bakış açılarım. İşte size Yirmilerim…
Beni 3 dakikada tanımak için linke tıkla!
Aşağıdaki sosyal medya hesaplarımdan da maceralarımı takip edebilirsin 🙂