H Etiketi Nedir? H Etiketleri Nasıl Kullanılır?
H Etiketi Nedir?
H etiketi yani Heading etiketleri, yazı ve içeriklerinizdeki başlıklar olarak nitelendirilirler ve SEO açısından oldukça değerlidirler. H etiketlerini yazdığınız ana ve alt başlıklar olarak da düşünebilirsiniz. H1’den H6’ya kadar altı adet H etiketi mevcuttur.
H Etiketi Ne İşe Yarar?
H etiketi’nin iki adet işlevi vardır; bunlardan birincisi başlıklarınızın puntosunu ayarlamaktır, H1 en büyük olmak koşulu ile H6’ya doğru puntolar küçülür. Bu boyutları elbette CSS ile düzenlemek de mümkündür, sitenizin temasına ve tasarımına göre bu boyutları ayarlayabilirsiniz.
İkinci işlevi ise arama motorlarına yazınızın veya sayfanızın ne ile ilgili olduğunu bildirmektir. Arama motorları H etiketlerinin içeriğine göre sayfanızın ne ile ilgili olduğunu anlamaya çalışır ki bu yüzlerce algoritmadan sadece bir tanesidir, yine de H etiketlerini mutlaka düzgün bir strateji ile uygulamanız gerekir.
H Etiketleri Nasıl Kullanılır?
H etiketlerinin önemi büyükten küçüğe doğru azalır yani H6 etiketinin önemi H1’e göre çok daha zayıftır.
H1 etiketi sayfanızın ana başlığıdır ve her sayfada sadece bir kere kullanılmalıdır. Sayfanın title yani başlık olarak isimlendirdiğimiz elementi genellikle otomatik olarak H1 etiketi olarak atanır.
Google gözünde her sayfanızın farklı bir H1 etiketi yani başlığı olmalıdır kısacası aynı başlıkta iki yazı yazmanızın anlamı yoktur çünkü bu Google’ın hangi sayfayı seçip de kullanıcılara göstermesi konusunda kafasını karıştırır. Böyle bir durum yaşadığınızda bu sayfalarda duplicate content uyarısı almamak için Canonical etiketi kullanabilirsiniz, böylece bu H1 etiketinin tek esas bir sayfa ile ilgili oduğunu gösterebilirsiniz.
Sayfadaki max H etiketi kullanımını aşağıdaki gibidir, H1 etiketi hariç bu kuralları biraz esnetmeniz hiç sıkıntı yaratmayacaktır, fikir vermesi açısından yazdım.
- 1 H1
- 4 H2
- 4 H3
- 6 H4
H etiketlerinin boyutlarını CSS ile değiştirebileceğinizden bahsetmiştim, abartmamak lazım bunu uygularken. Farklı H etiketlerinin boyutlarını aynı yapmamalısınız ve hiyerarşiyi bozacak şekilde boyutlandırılmamalı etiketler.
Etiketler ayrıca yazdığınız içerikten alakasız olmamalı, kullanıcı dostu bir içerikte başlıklar ve altındaki içerikleri ilgili olmalıdır. Son olarak da hedef anahtar kelimenizi H etiketlerinde kullanmanız SEO kalitesini arttıracaktır.
Bu yazımda “H Etiketi” kelimesine odaklandığım için, başlık, H2 ve H3 etiketlerinde anahtar kelimemi kullandığımı ve hatta bu başlıkları long tail trafik çekebilecek şekilde zenginleştirdiğimi görebilirsiniz.
Bir sayfadaki H etiketlerine bakmak ve hatta site içi SEO kriterlerini incelemek için SeoQuake eklentisini tavsiye ederim.
Usanmadan yapılan hatalar, çıkarılan onlarca ders ve bu süreçte gelişen bakış açılarım. İşte size Yirmilerim…
Beni 3 dakikada tanımak için linke tıkla!
Aşağıdaki sosyal medya hesaplarımdan da maceralarımı takip edebilirsin 🙂