Site İçi Aramalar Nasıl Optimize Edilir?
Google’ın sertifika eğitimlerine denk geldiyseniz, her fırsatta site içi arama butonlarını görünür yerlere koymanızı tavsiye ettiğini biliyorsunuzdur. Peki sitelerimizdeki ana navigasyon elementleri yetersiz mi ki her daim kullanıcılara arama yapma fırsatı sunmalıyız?
Aslında sitemize arama fonksiyonu eklemek ilk adımda kullanıcılara aradığını bulma konusunda yarar sağlasa da bu kutucuğun bir başka yararı da arama yapılan sayfa ve anahtar kelimelere göre, bize kullanıcı deneyimini geliştirme imkanı vermesidir.
Google Analytics ile Site İçi Arama Kurulumu
Analytics üzerinden Admin -> View Settings adımları ile site search tracking ayarlarını açıp ilgili parametreyi eklemeniz yeterli olacaktır. İlgili parametreden kastım, sitenizde bir arama gerçekleştirdikten sonra kullanılan parametredir.
Örneğin benim bloğumda bir arama gerçekleştirdiğimde < yirmilerim.com/?s=deneme123 > “s” parametresinin kullanıldığını görebilirsiniz. Bu durumda “s” harfini ekleyip kaydetmeniz yeterlidir. Kurulum yüzeysel olarak bu şekilde ve sitenizde extreme şeyler dönmüyorsa sizin için yeterli olacaktır, sadece site içi aramanın view bazlı kurulduğunu unutmayın. Şimdi de elde ettiğimiz datayı nasıl kullanabileceğimizi bir kaç madde eşliğinde inceleyelim.

Site İçi Arama Verileri ile Kullanıcıları Anlamak
Site içi arama kurulumunu yaptıktan sonra verileri Google Analytics panelinde “site search” altından takip etmeniz mümkün.

İşe en çok arama yapılan sayfaların tespiti ile başlayabilirsiniz. Eğer kullanıcılar belirli sayfalarda çok fazla arama yapıyorlarsa bunun iki anlamı olabilir. Birincisi, sayfaya gelirken umdukları ile karşılaşmamalarıdır, bu noktada kullanıcıların trafik kaynakları incelenip kaynaktaki yazı veya görselin vaat ettikleri ile sayfada sunulanlar karşılaştırılmalıdır. Kullanıcılar hangi trafik kaynağından gelirse gelsin, kafalarında bir beklenti ve amaç ile gelirler, karşılaştıkları şey doğrultusunda da; siteden çıkmak, başka bir sayfaya geçmek veya arama yapmak gibi opsiyonları vardır. Bu opsiyonlar arasından en az üzerinden durulan ise site içi aramalardır.
Arama yapmalarının ikinci olası nedeni ise aradıkları şey sayfada olsa bile bunu kolayca bulamamalarıdır. Bu durumda ise sayfalardaki arama trendleri ve aramalardaki kelime yoğunlukları tespit edilip, ısı haritası analizleri ile aranan şey daha göze çarpan bir yere konulabilir.
Örnek Vaka
Yeni bir X ürününü e-ticaret sitenize ekliyorsunuz ve reklam basıyorsunuz, fakat satışlar beklediğiniz gibi gitmiyor. Uzun analizler sonucunda sayfadaki aramalara bakmak aklınıza geliyor ve “kargo ücretli”, “X ürünü kargosu”, “ X kargo” gibi arama trendlerine denk geliyorsunuz. X ürünü diğer ürünlerinizden boyut ve ağırlık olarak farklı olduğun için kullanıcılar kargo politikası konusunda kafa karışıklığı yaşamış ve bunu arama kutusuna yöneltmiş.
Çözüm
Ürün açıklamasına veya fiyatını çevresine kargo politikasını açıklayıcı bir şekilde yerleştiriyoruz ve kullanıcıların kafasından bir soru işaretini kaldırıyoruz.
Dikkat etmeniz gereken bir başka nokta ise spesifik arama terimlerinden sonra kullanıcıların sitenizden çıkış yapma oranlarıdır. Bu da aranan o kelimeler hakkında kullanıcıya yeterli veya doğru bilgi sunamadığnızı gösterir.
Özet
Sizi rakiplerinizden bir adım öteye taşıyacak şey, kullanıcıların amaç ve davranışlarını yorumlayabilmektir. Google sayesinde search kültürünün geliştiği bu dönemde, site içi aramalardaki kullanıcı niyetlerini tespit edebilmeniz sizin için muazzam bir kaynak olacaktır.
Usanmadan yapılan hatalar, çıkarılan onlarca ders ve bu süreçte gelişen bakış açılarım. İşte size Yirmilerim…
Beni 3 dakikada tanımak için linke tıkla!
Aşağıdaki sosyal medya hesaplarımdan da maceralarımı takip edebilirsin 🙂
çok tşkler yazı için