Yetenek Enflasyonu

Yetenek Enflasyonu kavramını ben uydurdum, kafamdaki düşünceleri bir kavrama veya kelimeye oturtmam gerekiyordu ve internette eşleniğini bulamadım. Yetenek yıpranmasını da kullanabilirsiniz alternatif olarak.

Yetenek enflasyonu, benim gibi öğrenme açlığı çeken ve öğrenme arzusu yüksek olan insanların bu veri çağında bilgilere ulaşması kolaylaşsa da öğrenmek istedikleri şeylerinden de artmasıyla bazı konularda belli bilgi seviyesine tutunamamalarıdır. Çok komplike bir tanım oldu kabul ediyorum, bu yazının amacı bu öncelikle bu tanımı kolaylaştırmak ardından bu kavramı açıklamak ve son olarak da siz de bu problemden muzdaripseniz, sizlere benim kullandığım çözümleri sunmak.

Muzdarip çok efsane bir kelime değil mi, Osmanlıcaymış.

Hadi tanımı bir örnek ile biraz kolaylaştıralım.

Öncelikle çağımızda bilgiye ulaşmanın kolaylaştığına hem fikiriz. Ne öğrenmek isterseniz internette size sunuluyor, her konuda onlarca kurs ve ders sitesi mevcut.

İkinci olarak da, daha fazla bilgiye ulaşma imkanımız bizi daha çok öğrenmeye ve keşfetmeye itiyor. Bu yazıyı okuyorsanız bu maddede de hemfikiriz demektir. Ayrıca hayatımızı sürdürmek için de gerçekten daha fazla bilgiye ihtiyacımız var. Çok spesifik işler hariç, orta ve üst düzey bir işe başvururken birden çok konuya hakim olmanız gerekiyor, zaten Padişah fermanı gibi iş tanımlarını görüyorsunuzdur.

Üçüncü ve asıl nokta ise aslında yetenek enflasyonunun tanımını yapan bir soru.

Yeni şeyler öğrenirken diğer konular ile ilgili bilgilerinizi güncel tutabiliyor musunuz?

Dijital pazarlama alanında çalıştığım için bu soruyu kendime sıkça sorar oldum. SEO, Adwords, Google Analytics, E-mail Marketing ve onlarca diğer bilgiyi güncel tutup uygulayabilmem gerekiyor. İş tanımım yüzünden de değil, bunları zevk alarak ve öğrenme hevesi ile yapıyorum.

Fakat bütün bilgi alanları o kadar hızlı gelişiyor ve bilgi miktarı o kadar hızlı artıyor ki, bilgileri güncel tutarak başka alanlarda kendine bir şeyler katmak mümkün değil.

Hani paranızı yastık altında tutarsanız enflasyon yüzünden her gün erir ya, çünkü diğer her şeyin fiyatı artar ve paranız eski değerini koruyamaz. İşte bilgi ve yetenek kavramlarına da bu şekilde bakıyorum. Zamanında öğrendiğiniz şeyler ve kendinize kattığınız yetenekler o alandaki bilgi miktarının artması ile bir süre sonra standartların altında kalıyor ve enflasyonu uğruyor.

Öğrendiğimiz her bilgi bir gün unutulacak veya enflasyona uğrayacak. Okuduğunuz kaç tane kitabın hikayesini hatırlıyorsunuz, ufak tefek kırıntılar kalmış bende sadece. O yüzden blog yazıyoruz zaten, uçmasın bilgiler diye.

Buraya kadar okuduysanız ufak tefek de olsa aynı hissiyatlara sahip olduğunuzu düşünüyorum.

Peki ne yapalım öğrenmeyelim mi, kendimizi geliştirmeyelim mi?

yetenek enflasyonu

Yetenek Enflasyonuna Çözüm

Vücudumuz yetenek enflasyonuna benzer bir konuya fiziksel olarak mükemmel bir çözüm sunuyor. Kas hafızası sayesinde, zamanla kendimizi geliştirdiğimiz fiziksel aktivitelerde yıllar geçse bile ufak tekrarlar sayesinde eski performansımıza yaklaşabilirsiniz. Bisiklete binmek olsun herhangi bir spor olsun, kas hafızası vücudumuzun mucizelerinden sadece bir tanesi.

Böyle bir özelliğe sahip olmamızın nedeni ise evrim sürecinde vücudumuzun böyle bir fiziksel ihtiyacının olmasıydı. Şimdi ise benzer bir zihin hafızasına ihtiyacımız var fakat evrimlik bir süremiz yok. Toplasanız kaç yıldır bilgi bombardımanına tutuluyoruz ki. Vücudumuz bu kadar bilgiyi tutmak için evrimleşmemiş ne yazık ki.


Kalıcı bir çözümüm olmasa da size bu konuda verebileceğim bir tavsiye, sağlıklı bir bilgi diyeti uygulamanız ve tükettiğiniz bilgi kaynaklarını çok doğru seçmeniz. Sosyal medyada takip ettiğiniz gereksiz bütün kaynakları ayıklayın, mail bültenine kayıt olduğunuz kaynakları eleyin, vücudunuza çöp almayın.

İkinci tavsiyem ise öğrenme alanlarınızı sınırlamanız. Kendim uygulamasam da tavsiyem bu yönde. Bilgi iştahımızı sınırlamanız gerekiyor, enflasyona uğramak istemiyorsanız. Her şeyin uzmanı olamayız, özellikle de bu devirde.

Bir şeyin uzmanı mı her şeyin çırağı mı olmak istiyorsunuz siz karar verin.

 

 

 

İçeriği Paylaşmaya Ne Dersin?

Burag Hançer

Usanmadan yapılan hatalar, çıkarılan onlarca ders ve bu süreçte gelişen bakış açılarım. İşte size Yirmilerim... Beni 3 dakikada tanımak için linke tıkla! Aşağıdaki sosyal medya hesaplarımdan da maceralarımı takip edebilirsin :)

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments