Warren Buffett – Mentorlar Serisi Bölüm 2

 

Kapitalist yaşlı zengin iş adamı dendiğinde eminim ki aklınıza suratsız bencil kötü kalpli insanlar geliyordur ama emin olun ki aralarında istisnalar da var.

Warren Buffett’ı aslında bakarsanız internetteki dedem olarak görüyorum. Her cümlesi yüzüme bir gülümseme konduran, alçak gönüllü ve hayatıma ilhan veren nadir insanlardan biridir kendisi.

Sadece internetteki dedem olmakla kalmayıp bir yandan da Forbes’un 2018 listesine göre 84 milyar dolarlık serveti ile dünyanın en zengin 3. kişisidir.

Warren Buffett

60 yıldır aynı mütevazı evde yaşayan ve yıllardır aynı arabayı kullanan bu güzel insan bir yandan da milyarlarca doları her yıl hayırseverlik için bağışlayarak ömrünün sonunda da servetinin %99’unu yine hayır kurumlarına bağışlamayı hedefliyor.

Verdiği tavsiyelerin çoğu genelde yatırım üzerine olsa da, her fırsatta iletmeye çalıştığı hayat üzerine 3 adet öğüdünü sizler ile paylaşmak istiyorum.

 

1-) Kahramanlarını Seç

Instagram sayfamızı takip ediyorsanız bu maddeyi aslında geçenlerde size challenge olarak sunmuştum. Hayatta takdir ettiğin insanların bir listesini çıkar, 1? 3? 5? kaç kişi olduğu sana kalmış.

Warren Buffett kimdir

Ardından ise bu insanların beğendiğin özelliklerini bir kenara not al. Aynı şeyi itici bulduğun ve hoşlanmadığın kişiler için de yap ve bu insanların da en kötü özelliklerini yaz. Son olarak çıkardığın tüm notları önüne koy. Bazıları bol pratik bazıları fedakarlık gerektirse de bu notlardaki beğendiğin özellikleri edinmek ve beğenmediğin özelliklerden kurtulmak tamamen senin elinde. Warren’a göre bu alıştırmayı ne kadar genç yaşta yaparsanız hayal ettiğiniz kişi olma yolunda doğru alışkanlıklar edinme fırsatına o kadar erken sahip olursunuz.

Peki sen kim olmak istiyorsun?

 

2-) Yetkinlik Çemberlerine Odaklan

Yetkinlik çemberi bilgi ve yetenek açısından kuvvetli olduğunuz alanları temsil eder. Örneğin bir futbolcu adı üstünde futbol konusunda geniş bir yetkinlik çemberine sahiptir ve bu da oynamak başta olmak üzere, bu konuda taktik hazırlayıp yorum yapmak ve diğer sporlara yatkın olmak gibi yeteneklerde de söz sahibi olmasını sağlar.

Warren Buffett tavsiye

Warren Buffett’a göre hayattaki yetkinlik çemberlerinizi çok net belirleyip bunların içinde ve çevresinde gezinmeye odaklanmalısınız. Kendisi yatırım konusunda dünyanın bir numaralı insanı olsa da başarısını gayet basitçe açıklıyor. Piyasadaki bütün şirketleri bilmeme gerek yok, sadece yatırım yapılabilecek birkaç doğru şirketi çok iyi bilmem benim için yeterli. Bu şekilde sadece bildiğim sektörler ve şirketlere odaklanarak yetkinlik çemberimin dışına çıkmadan kaybetme olasılığımı mümkün olduğunca düşünebilirim.

Warren aynen söylediği gibi servetinin büyük bir kısmını çok iyi anlayıp yakından tanıdığı Coca Cola gibi şirketler üzerinden kazanırken, bilgisi ve yetkinliği olmadığı teknoloji şirketlerinden uzun süre uzak durmuştur.

Mesela riskten tamamen kaçıp garantici oynamak değil.

Olay her daim başarı ihtimalinizi yüksek tutmak için sadece bilginizin olduğu alanlarda risk almaya özen göstermek. Futbol iddiaları, kumar masaları veya borsa gibi yetkin olmadığınız konularda risk almak sizi her daim uzun dönemde başarısızlığa götürecektir.

 

3-) Her Zaman Emniyet Mesafesi Bırak

Ağırlık limiti 10 ton olan bir köprüye 9.900 kilo ağırlığındaki bir kamyon ile girer miydiniz? Warren Buffet’ın kendi ağzından çıkan bu örneğe verdiği cevap hayır, yola devam edersiniz ve 20 tonluk limiti olan bir köprü bulursunuz. Bu tavsiye aslında farklı bir açıdan riski düşürmeye odaklanıyor. Bırakabileceğiniz en değerli emniyet mesafelerinden biri birikimlerinizdir. Nakit açısından 0 sayısını denge noktası kabul ederseniz, 0’ın üzerinde paraya sahip olmanız gerek faiz gerek yatırımlar ile daha fazla para kazanma imkanını size sunarken, sıfırın altında yani negatifte durmanız sizi borçlu durumu sokar. Bu borç durumu ise, kredi kartı faizleri ve olası kredi faizleri ile sizi daha da dibe çeker.

Warren Buffett hayatı

Borçlarınız için ödeyeceğiniz faiz neredeyse her zaman birikimlerinizden kazanacağınız faizden daha fazladır ve bir kere sıfırın altına düştüğünüz zaman çıkmanız bu nedenle gitgide zorlaşır. Borçlarınız, harcamalarınız ve beklenmedik durumlar için her zaman emniyet mesafesi gören bir miktarı yastık altınızda bulundurmanız sizi pozitif bölgede tutarak üzerinden geçtiğiniz köprülerin ağırlıktan yıkılmasına engel olacaktır.


Mentorlar serisini izlerken sizlerden yapmanızı istediğim videolardaki tavsiyeleri dinleyip geçmek yerine, her birinin üzerine biraz kafa yorarak çıkarımlar yapmanız. Aslında bu serinin fikri ilk maddede bahsettiğim gibi taktir ettiğim insanların beğendiğim özelliklerini bir kağıda yazarken ortaya çıktı. Sizlerin de muhakkak serideki her tavsiyeden öğrenebileceğiniz ve kendinize katabileceğiniz bir şeyler olduğuna inanıyorum.

Bir sonraki videoda görüşmek üzere.

İçeriği Paylaşmaya Ne Dersin?

Burag Hançer

Usanmadan yapılan hatalar, çıkarılan onlarca ders ve bu süreçte gelişen bakış açılarım. İşte size Yirmilerim... Beni 3 dakikada tanımak için linke tıkla! Aşağıdaki sosyal medya hesaplarımdan da maceralarımı takip edebilirsin :)

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments